joi, 31 decembrie 2009

sa fiti fericiti!

'sa mergem pana la capat! sa fim fericiti fara a astepta inseamna, printre altele, fara a astepta sa fim intelepti. aceasta este intelepciunea lui montaigne: viata este mai pretioasa decat filosofia, iar o fericirea adevarata - chiar imperfecta, asa cum este orice fericire - valoreaza mi mult decat o fericire ideala, care nu e altceva decat mit sau minciuna. sa nu mai visam la intelepciune! sa nu mai visam la fericire! (...) fericirea nu este capatul drumului, ea este chiar drumul!
un drum plin cu obstacole, confuz, anevoios? da, aproape intotdeauna. dar, daca nu ne place dificultatea sau nu o acceptam, cum am putea iubi viata? fericirea nu inseamna odihna; este un efort care ne duce la reusita sau un esec pe care trebuie sa il depasim. prin urmare, nu exista feiricire fara curaj, ceea ce da dreptate stoicilor. dar nu exista fericire nici fara placere, ceea ce da dreptate lui epicur, nici fara iubire, ceea ce ii da dreptate lui socrate, lui aristotel, lui montaigne, lui spinoza, lui freud si noua tuturor. fericirea nu consta nici in a fi, nici in a avea. ci in actiune, placere si iubire.
experienta fericirii nu este deloc o experienta o sensului; este o experienta a prezentului, a realitatii, a adevarului imediat disponibil. (...)scopul vietii este viata. cea mai intensa fericire este experienta unui moment - am putea spune eternitatea - in care problema sensului nu se mai pune, fiindca viata, acum si aici, este suficienta ca sa ne implineasca' (comte-sponville, delumeau, farge)

între fericirea ca şansă, care ne face să dorim ceea ce nu depinde de noi, şi fericirea obţinută prin voinţă, voind numai ceea ce depinde numai de noi, ar trebui să o preferăm pe cea de a doua şi să o respingem pe prima?
fericirea provine din cultivarea celor mai puternice pasiuni, chiar şi a celor mai nebuneşti. depide mai mult de şansă, decât de disciplina personală (le bonheur, în limba franceză, înseamnă, literal, “ora cea bună”).

în 2010, mă reinventez. e în natura umană să doreşti, şi să doreşti mai mult.

îmi doresc reuşită în noul proiect educaţional, pe care vi-l dedic în întregime (revin cu detalii complete în 15 ianuarie 2010)

iar dumneavoastră, vă urez un an nou mai bun, cu mai multe bucurii, cu belşug, şi vă mai doresc SĂ FIŢI FERICIŢI!
roxana mocanu

luni, 23 noiembrie 2009

Sunt mama tuturor copiilor de 9 ani!



robert este colegul si prietenul fiului meu. robert e un mic campion de karate, mic de noua ani. intr-o seara, in care mi s-a strans stomacul, cum mi se strange de fiecare data cand ma suna doamna invatatoare- iar a facut prislea ceva la scoala, aveam sa aflu ca bunul prieten si coleg robert al fiului meu a fost operat pe creier, si ca are cancer. scurt. se invarte pamantul cu tine cand ti se da o veste din care nu ai cum scapa, oriunde te-ai duce, cand e intorci ea e tot acolo, prezenta stridenta, neinvitata, in mintea si sufletul tau, trepanandu-ti existenta, daramandu-ti si bruma de certitudine ca macar ei, copiii nostri ar putea fi nemuritori; doar de-asta muncim din zori pana in zori, de asta le sarutam visele, pentru asta ne acceptam conditia de muritori - fiecare clipa pe care ne-o refuzam noua e pentru ca ei sa aiba mai multe clipe, strangem zestre de clipe sa le ajunga pentru ca noua nu ne-a fost de ajuns;
conversatia s-a intrerupt de trei ori, dar de fiecre data, la reluarea firului, gandurile mi se incalceau si tot ce am inteles e ca nu am unde ma ascunde; mesajul doamnei invatatoare, profund marcata de nenorocirea care ne cuprindea, era clar: micul robert are nevoie de multi bani, pentru ca dupa operatie, sa mearga la tratament intr-o clinica privata, in strainatate;
desi nu ma credeam in stare sa trimit clasicul email cu sanse mari sa ajunga in junk sau sa fie sters inainte de a fi citit, acum stiu ca orice demers cat de mic, si orice suma, ii vor fi de ajutor;
strangem banuti multi pentru analize si tratament intr-o clinica austriaca, luptam cu boala, ii redam voia buna si zambetul. pentru robert, cu un gand bun.
astazi sunt mama tuturor copiilor de noua ani...
facem site despre ce te invata copilul tau, cu scop umanitar, pentru ca robert sa aiba parte de cel mai bun tratament si sa ajunga intr-o zi sa invete de la copiii si nepotii lui... https://sites.google.com/site/zambetpentrurobert/home

vineri, 11 septembrie 2009

thassos



Thassos was the son of the king of the Phönizer Aginoras or the god Poseidon (the god of the sea). Today it is impossible to comprehend of whom Thassos was the son. The legends about him are very old and not very exact.

After Herdot he was the first settler of this isle. Her arrived on the island with some other Phönizer.

He was so exhaust, when her was searching his sister Europe, that he took a rest on this island. So the island was called after him. Thassos.


duminică, 16 august 2009

duet for one

two people sit alone in a room. one takls and talks, revealing intimancies. the other listens intently, offering up an occasional comment or query. they might be lovers, though they never quite touch, despite the presence of a coach. they might be parent and grown child. or they might be patient and analyst.
the technology of talking cure that freud invented over 100 years ago is one sense a simulacrum of a love affair. attentiveness to every aspect of the other, freedom to say anything it comes into your mind without incurement judgment, revelations about the self and the past seen or lived afresh through another's eyes, secrets teased out, projections onto the other of versions of love learned in childhood, the hope of transformation, these are common to both kinds of scene.

tom kempinsky's duet for one, revolving around six therapy sessions between the violonist stephanie abrahams (sparkling ang ironically interpreted by juliet stevenson) and her psychiatrist, dr feldman (a combination of robert de niro and hercule poirot by henry goodman), harks back to an older model of the therapeutic relationship.

at the very peak of her musical success, her ability to play the violin, makes the music which has been her life, is at an end because of multiple sclerosis.
the journey is hardly a straightforward one, whatever the coping pills fredmann can provide.

their duet is one in which, by prompting, pointing and quering, conducts a virtuoso performance of the self that is painfully and heroically hers.

enjoyable and memorable evening @ vaudeville theatre, 402 strand, london wc2r onh

milarepa

if they are obstacles, it cannot be space,
if there are numbers, it cannot be stars,
if it moves and shakes, it cannot be a mountain,
if it grows and shrinks, it cannot be an ocean,
if it must be crossed by a bridge, it cannot be a river,
if it can be grasped, it cannot be a rainbow.

London, UK


most probabaly my birth place for another life, london is the city I love, I come to life after breakdowns, and it is so much related with my professional success, my education for business and my friends.
this time my steps has been directed through the IoD- the institute of directors on pall mall, in the back of nelson ' s column / the trafalgar square, few steps from picaddilly.
here is the origin of my new project, so help me God!

vineri, 17 iulie 2009


luni, 8 iunie 2009

schindler list

e vreme de criza/ recesiune/ crestere negativa, penurie de resurse, de valori si principii, paralizie financiara, razboi al talentelor;

regele business umbla gol si nimeni nu se mira;

se scrie febril lista lui şindlăr: ultimul angajat care accepta salarii inghetate sau post-restante, furnizori a caror plata nu se mai amana, clienti care achita cu o intarziere acceptabila, shareholderi care mai spera la ceva dividende, banci si fabricanti emblematici de automobile care nu pregatesc inca trasul obloanelor sau nationalizarea, comunitatea careia i se circumscriu proiecte de mediu, ultimele valori de la care nu se abdica- valorile crizei;

intre politica strutului- abtinerea de la orice fel de masuri, si inghetarea oricarei decizii pana trece... criza, si la businessuri reinventate;

the boston consulting group sugereaza evitarea greselilor trecutului si atrage atentia asupra masurilor de crestere a eficacitatii angajatilor si a... angajamentului, iar mckinsey se concentreaza pe masuri de reconstructie a reputatiei corporatiste, fundamentate pe procese care consolideaza sanatatea organizationala;

e timp strategic pentru functiunea’ resurse umane’ a companiilor – sprijin pentru atingerea nivelului istoric de profitabilitate (prin solutii flexibile de reducere a costurilor), sau pentru atingerea nivelului istoric de crestere (prin restructurare si concedieri - spre transformarea fundamentala a activitatii);

dintre masurile care conduc la economii pentru companie, si afecteaza maiputin angajamentul: reducerea numarului evenimentelor de companie, renuntarea la bonusurile de performanta individuale, la trainingurile solicitate individual, eliminarea orelor suplimentare, reducerea salariului de baza;

masuri "de criza" care afecteaza serios angajamentul: inghetarea recrutarilor, disponibilizarile temporare sau permanente, pensionarile anticipate, compensarea orelor suplimentare cu timp liber, recrutarile de la competitori (doc. cit.)

iata ce trec pe... lista mea : consolidarea micilor si marilor victorii de HR (programe de training si dezvoltare corelate cu obiectivele de business, angajament si automotivare), respect fata de angajati si clienti – stakeholderi principali in vreme de contractie economica, networking profesional;

ce nu incape pe lista mea: minciuna; a nu iti onora promisiunile; orice declaratie sforaitoare; impostura si lipsa de incredere in tine insuti.

descoperire de ultima ora: "angajatii nu rezista fara salariu..." ?!!

luni, 25 mai 2009

Romanian HR practitioners on the world map









June 2008 , Nottigham - May 2009, Bucharest. Last June I have had the courage to offer the Romanian HR practitioners contribution into an international context within the stag flag CIPD project Shaping the Future of HR.
Thanks to Linda Holbeche, Tanya Barman, Gaylin Jee and Steve Crabb (CIPD), and you, my dear HR fellows from Romania, it is now a dream come true.

Enjoy & Shine!

vineri, 15 mai 2009

joi, 9 aprilie 2009

self-coaching exercise

  • reflect on the big picture (state of the world/humanity and where you stand);
  • identify beliefs, assumptions, personal context (parental&social&cultural&religious conditioning) make go further / feel guilty;
  • imagine removing all those burdens from your shoulders; in your future journey through life, only take with you those ar still valid and that you valid;
  • list those things that you truly value on a piece of paper;
  • recall a few time when you were really passionate about what you were doing;
  • ask yourself: what am i good at? list your skills
  • who are two people you admire? list their qualities that evoke your admiration
  • review these lists and search for common ground; it will indicate you what
    is truly, deeply important to you, ad may suggest a more meaningful, purposeful direction for your life. (proposed by sir john whitmore)

marți, 7 aprilie 2009

you can't build a reputation on what you are going to do (h.ford)



3-4 april, 3rd reopening of the hr vocational school, a new modular certificate in personnel practice, with specialized tutor for each one (hr in organizational cotext; recruitment and selection; training, learning, development; performance management&appraisal; work-based project); the first corporate group; i strongly believe that the re-skilling & re-professionalization of romania could start with the h.r. people; it is glamour after hard work (gabi, misha, teo!), passion for teaching and tutoring (horea, andreea, magda, georgi, alina), and the courage to un-learn, and re-learn; "very promising start! a group with high expectations, but equally demonstrating a high level of engagement. heterogeneity of the group (in terms of industries, background and years of experience) served well the workshop purpose – very “rich” discussions and exchange of views. at the end of the workshop all students expressed their enthusiasm with regards to joining the CPP." says our tutor, andreea
i wish you all good luck!
enjoy & shine! :-)

marți, 24 martie 2009

‘diferenta vine nu din ce suntem, ci din felul in care suntem tratati’


conferinta organizata de ziarul financiar, 24 martie 2009, hotel howard johnson

cum schimba criza piata muncii? maturizare fortata sau intoarcere in timp? revine dictatura angajatorului?!

800,000 disponibilizari in romania, plus 5 mil de pensionari, fata de o populatie activa de 3 mil care preia efortulde sustinere a categoriilor pasive;
reprezentatnul ministerului muncii, venit la conferinta in locul ministrului sirbu: masuri active in piata fortei de munca (investitia in crearea de locuri de munca sau reconversia profesionala a celor dispinibilizati)in locul celor pasive; sectoarele in care intentioneaza sa intervena, printr-un consiliu interministrial vor fi agricultura si turismul; acestea ar fi menite de a prelua forta de munca revnita din strainatate; angajatorii care nu au o plitica de resurse umana serioasa si profitabila pentru toti fixeaza salariile la nivel min e economie; pentru inlaturarea muncii la gri/negru, ministerul muncii ar putea sa isi intensifice implicarea; vor modifica articolele din codul muncii care vor echilibra piata forti de munca; contributia la fondul de somaj nu se va modifica in sesnul cresterii;

costea dumitrescu, ascendis: cum gestionam performanta organizatiei in perioade dificile?
revine angajatorul la putere? alternativa masurilor punitive par imbietoare; reducera costurilor se face prin presiune pe organizatie? majoritatea organizatiilor din romania sunt cladite pe cresterea nestavilita a pietei, fara a avea experienta unei recesiuni; redefinirea performantei- o solutie alternativa; 1.viziune: motivarea organizatiei (cuvinte atragatoare?); 2. obiective; 3. sistemul de recunoastere si recompense;
relatia angajat-angajator: sistem de reguli clare (constrangeri), sarcini (fisa postului), obiective (defineste performanta);
pigmalion: ‘diferenta vine nu din ce suntem, ci din felul in care suntem tratati’

vineri, 20 martie 2009

pasionat de H.R. sau pasionat de business?


dave ulrich despre resurse umane strategice si leadership la bucuresti - 12 martie 2009, o intalnire prilejuita de hr club
sau...
ce bucurie profesionala mai mare decat sa iti intalnesti idolul, sa il asculti, sa ii poti adresa una-doua dintre cele o mie de intrebari pe care le-ai strans de cand ii citesti cartile, articolele, discursurile?
d.ulrich http://www.rbl.net/ a marchetat conceptul de h.r. business partner si a impus prin cercetari si modele teoretice repozitionarea functiunii de resurse umane din functiune suport, prin conturarea unei noi directii:
partener cu managerii seniori si de linie in executarea strategiei,
expert in modul in care este organizata si executata munca astfel incat sa creasca eficacitatea si sa reduca costurile,
campion / ambasador al angajatilor, reprezentandu-le viziunea si dedicandu-se imbogatirii contributiei acesteia
agent al transformarii continue, proiectarea culturii si a proceselor pentru imbunatarea capacitatii de schimbare a organizatiei.

cartea de capatai : HR champions

in romania au imbratisat modelul : kraft, vodafone, zentiva, unicredit, …

un studiu cipd din octombrie 2003 atesta influenta modelului propus de d. ulrich : "hr is having to fully understand both the business agnda and hr practices, delivering effective solutions to maximize business performance"

pare-se, de cand companiile au inteles ca valoarea adaugata pentru actionari este un obiectiv gol de continut, care nu ridica oamenii din pat dimineata, HR a capatat valente noi...

marți, 17 martie 2009

leadership - substantiv comun, gen feminin


barbara barret. fost ambasador al statelor unite in finlanda (unde a strans fonduri pentru protectia mediului mergand 900 de kilometri pe bicicleta - "asa am cunoscut finlanda, am vazut-o de aproape"), prima femeie pilot pe avion militar, mai tarziu instructor, a predat leadership ca fellow la institute of politics - kennedy school harvard, vice presedinte al bordului aeronautic civil al statelor unite, lider a doua companii din top forbes, aceasta american lady si-a petrecut copilaria intr-o ferma americana "de dimensiuni mici, nu ce vedeti in filme"; acolo a descoperit natura si a indragit calaria; am avut privilegiul sa-i fiu gazda pe 4 martie 2009, la bucuresti, cu prilejul lansarii programului 'student career path' al clubului liderii mileniului trei; lectii de leadership feminin:


  1. "from every ride you give somethin', you take somethin', you learn somethin' and have fun!"

  2. naturalete, deschidere, placerea genuina a conversatiei si impartasirii, usurinta relationarii;

  3. gorgeous, fabulous, talented romanian young public looking for mentorship.